Om både Jesus og apostlene fortælles det i evangelierne og Apostlenes Gerninger, at de prædikede ikke kun i landets synagoger, men også rundt i landskabet – der nævnes dog ikke noget konkret om den plads, hvorfra de forkyndte. Ser man på udviklingen i snart 75 års danske prædikestole ledes tankerne billedlig talt hen på to vidt forskellige positioner, som Jesus indtog. Lige før Bjergprædiken oplyser Matthæus, at "da Jesus så skarerne, gik han op på bjerget og satte sig, og hans disciple kom hen til ham. Og han tog til orde og lærte dem” (5,1f.); men ifølge samme evangelist kendte Jesus også til andre måder at skaffe sig ørenlyd på: "Og store skarer flokkes om ham, så han måtte gå om bord og sætte sig i en båd, mens hele skaren stod på bredden. Og han talte meget til dem i lignelser og sagde...” (13,2f.)
Når man skal ses og høres, er man efter Mesterens eksempel åbenbart frit stillet til enten at stille taleren eller tilhørerne højt op.

1971 Brændkjær 1974 Hannerup 1984 Mørdrup
En af den amerikanske skuespiller Jerry Lewis' mest forglemmelige komedier havde som sin nærmest eneste morsomhed en underfundig titel: Hæv ikke broen, sænk floden! Når man vil sikre sig, at prædikanten kan ses og høres, kan det rent pragmatisk (og økonomisk) forekomme en lige så omstændelig løsning, at man i stedet for blot at hæve prædikestolen, sænker hele koret; men selv om effekten kan være den samme, kan der ligge en stor symbolværdi i at vælge det ene fremfor det andet. Skal det være platformen eller amfiteateret – eller bare et møbel på et fladt gulv? Påvirker de tre indretninger os på samme måde?
I disse afsnit skal fokus alene rettes mod selve prædikestolen.